Allgemein
Hint kınası ve yapılışı
- Öncelikle iyi elenmiş kına tozu lazım. Sayfamizda kaliteli kına tozu şatışı bulunur.
- Pazardan aldığımız kına tozu ile de yapabilirsiniz, ama bu genelde elenmemiş kına tozudur. Içinde yaprak taneleri veya toz birikimleri bulunur. Kendiniz bir kaç defa elemelisiniz. Bunu mesela ince ten çorap ile yapabilisiniz.
- Bu en ucuz yöntemdir. Ama rengi ve kıvamı pek iyi olmayabilir. Ayrıca külahların içinde tıkanır ve iyi çıkmayabilir
- Bu yüzden dünyanın her bir yanında ‚Body Art Quality‘ diye bilinen kına tozları satılır. Bunlar genelde 3-5 kez elenmiş kına tozudur. Içinde yaprak taneleri yoktur. Bu tozlar ile çok iyi desenler yapılabilir. Rengi de öncelikle turuncu, 48 saat sonra ise koyu kahverengi olur.
- Bu kınalar markasızdır ve genelde Hindistanda üretilir (Rajasthan bölgesinde, veya coğu zaman da bu bölgenin Sojat şehrinden gelir. Bu yüzden de genel olarak bu kınaya rajasthani kınası veya sojat kınası denir. Ikisi de ama aynı kınadır. Sadece üreticilerin yeri farklı olabilir.) Her dogal Kınacı kına şatışı yaparken, kendi ismi ile satar tozu ve konileri. Ama genel olarak Sojat/Rajasthan da yazilidir üstünde.
- Pakistanda üretilen Jamila kına tozu da vardır.
- Bu kınalar Türkiyede henüz pek görülmediği için, coğu zaman yurt dışından alınıyor.
Hazırlanışı: (video dan sonra yazı şeklinde bulabilirsiniz)
Kına macunu için:
(100 gram kina tozundan yaklaşık 400 gram kına macunu çıkar bu tarif ile. Yani 20 tane 20 gramlık koni olur. Bir ele en fazla 3- 5 gram kına macunu gider. Hesaplamayı buna bakarak yapabilirsiniz.)
100 gram kına tozu
30ml esansiyel yağ /100% saf uçucu yağı (lavanta, okaliptüs, cajeput veya çay ağacı yağı olabilir.)
20 -30 gram şeker (mevsime ve hava nemine bağlı. Çok nemli dönemlerde az şeker kullanılmalı. )
Kıvamına göre yaklaşık 200ml su (soğuk çay suyu veya limon suyu da olabilir. Sıcak olmasın!)
Veya fazla kına yapmak istemeyenlere, 3-4 koni çıkarmak isteyenlere:
3 yemek kaşığı kına tozuna
3 çay kaşığı esansiyel yağ
ve 2-3 çay kaşığı şeker.
Ayrıca krem kıvamına gelene kadar su, soğuk çay veya limon suyu.
- Bunların hepsini karıştırıyoruz, kıvamı krem gibi olana kadar. Eğer sert ise biraz daha su, çok cıvık ise biraz daha toz eklenmeli.
- Üstünü kapatıp 6-24 saat bekletiyoruz. (en az 6 saat su karışımı için, 24 saat limon karışımı ile. Limon suyu daha uzun sürer. Ama daha uzun süre kalıcılığı olur macunun. Ben suyu tercih ediyorum)
- Bekletildikten sonra tekrar karıştırılır ve cildin bir yerine ufak bir leke şeklinde deneyim yapılır. Rengi eğer koyu turuncu ise, kınanız hazırdır. Eğer ama çok açık renk olursa, bir kaç saat daha bekletilmesi lazım. Üstü havasız şekilde streç filmin altında, oda sıcaklığına karanlık bir yerde bekletiniz.
- Bu macunu sonradan büyük bir koni veya krema poşetine doldurup, ufak konilerin içine doldurunuz. 100 gramdan en az 20 veya 30 ufak koni çıkarabilirsiniz.
Desen yaparken:
- Kınayı cilde sürdükten sonra bir kaç saat kınanın tutmasını beklemelisiniz. Koyu renkler için en az 6 saat, daha koyu renk için 12-24 saat cildin üzerinde durması lazım kına macunu. Bu genelde gece uyurken en iyi zamandır.
- Kınayı sonra silmek için sakın su kullanmayın! Cildin üzerinde kendiliğinden kuruyunca bir kaç saat daha elinizde kalsın kına, bu şekilde daha koyu renk verir. Eğer ama kınayı silmek istiyorsanız, kuruduktan sonra kuru mendil ile silebilirsiniz. Veya zor çıkan yerlerini dikkatlice koparabilirsiniz. Zor koparılan yerlerini zeytin yağı veya hindistan ceviz yağı ile silebilirsiniz. Suya değdirmeden önce hep bu yağlardan sürün, sudan koruması için.
- Ilk gün sudan uzak durun. Bu sonra ki koyu rengi icin cok önemli. Kına 24 saat turuncu renginde kalır. Sonradan kahverengi olur. (Deseni sildikten ilk bir kaç saat su değmemesi rengin koyulaşması için bu yüzden çok önemlidir. Ayrica kina gecelerinden en az 2 gün önce yapilmasi bu yüzden de cok önemli. Rengi 2 gün icerisinde anca koyu kahverengi oluyor.)
- Dogal kina genelde 5-15 gün kalır. Cilt yenilendikce, kina da gider.
Kına almak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz?
Merhaba, bilgi ve yardim icin lütfen Mail yazin, info@hennabilge.com adresimize